Вести

Наставља се рад на доношењу Закона о радној пракси у 2023, образована нова Радна група и објављен Нацрт закона

Министарство образовало нову Радну групу за израду Нацрта закона о радној пракси фебруара 2023. Радна група ће наставити рад на изради Закона о радној пракси који је започет 2021, а полазна основа за рад је Нацрт који је утврдило Министарство након јавне расправе у децембру 2021. године.

пре 1 годину

Радна група и јавна расправа - закључци из децембра 2021.

Четврти састанак Радне групе за радне праксе одржан је у четвртак, 30. децембра 2021. године у просторијама Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. На састанку је присуствовало око 30 представника органа државне управе, међународних организација, синдиката, удружења послодаваца и организација цивилног друштва.

пре 2 године

Нацрт закона о радној пракси – шта садржи сада, а шта би требало да буде у њему

Нацрт Закона о радној пракси је на јавној расправи. После спровођења  неколико анализа  на тему радних пракси и  дугогодишњег залагања  за измену правног оквира за њихово спровођење, сматрамо да су напори за њихово правно регулисање свакако корак у добром правцу.

пре 2 године

Накнаде за практиканте - каква су искуства европских земаља а шта предлаже Нацрт закона о радној пракси?

Зашто би практиканти требало да буду плаћени? Често се каже да они не могу да пруже исти ниво продуктивности и ефикасности у раду, као и запослени са више искуства. Други коментар је да радне праксе имају примарно сврху образовања и обуке, а да им није сврха рад. Не изостају ни твдње да су практиканти трошак за послодавца. Са друге стране, млади понекад наводе да би пристајали и на неплаћену праксу, ако би им то омогућило радно искуство.

пре 2 године

Одржане презентације Нацрта закона о радној пракси у Новом Саду, Нишу и Београду

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз подршку Београдске отворене школе, организовала је презентације и стручне расправе о Нацрту закона о радној пракси у Новом Саду, Нишу и Београду.

пре 2 године

Прича о три праксе

У току је процес израде Закона о радним праксама. Овим текстом започећемо серију текстова у којим ћемо се бавити проблематиком и питањима радних пракси, као вид подизања свести о важности ове теме, али и о важности укључивања грађана, а нарочито младих, како би се обезбедило да Закон допринесе унапређењу ове области.

пре 2 године

Представљен први Нацрт закона о радној пракси на састанку радне групе

Трећи састанак Радне групе за радне праксе одржан је 19. октобра 2021. године у просторијама Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. На састанку је присуствовало око 30 представника органа државне управе, међународних организација, синдиката, удружења послодаваца и организација цивилног друштва.

пре 2 године

Корак ближе ка квалитетним радним праксама

Други састанак Радне групе за радне праксе који је одржан је 8. октобра 2021, у просторијама Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања био је усмерен на питања квалитета радних пракси на отвореном тржишту.

пре 2 године